fantasy_sci.fi_svet

Recenze na Japonský komiks Leviatan 1

napsala Robin 17.10.2024

Listovací ukázku komiksu najdete ZDE

Název díla: Leviatan 1
Autor: Kjongtchak I
Ilustrace: Mijong NO
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 272
Rok vydání: 2024

Děkujeme nakladatelství @crew_komiks za zaslání komiksu.

Leviatan 1 je fascinující barevný japonský komiks, který si mě osobně hned obmotal svýma chapadlama a nepustil.

Příběh se odehrává v postapokalyptickém světe, kde voda zaplavila kompletně vše a lidé přežívají na lodích či umělých ostrovech a města minulého světa leží dole ve tmě pod hladinou nekonečného oceánu. Děj se soustředí na každodenní život, jedné přeživší rodiny na staré ale relativně bezpečné lodi.

Foto: Crew.cz

Rodina má svou rutinu – otec se stará o opravy lodi a potápí se pro věci a potravu, Boto připravuje jídlo a Rita se stará o domácnost. Tato struktura dodává příběhu realistický nádech a ukazuje rodinu, která se snaží žít relativně normálně v extrémních podmínkách. Život se jim změní v okamžiku, kdy na jejich loď zaútočí mystická podmořská monstra, která převzala nadvládu nad zemí po lidech.

Hrdinové přijdou o vše a jejich jediná záchrana je zvláštní opuštěna stavba plna lidských ostatku, příběh graduje a otec musí bojovat o život nejen svých děti, ale i o svůj vlastní. Četba komiksu ve mně dokázala skvěle vyvolat emoce, a to zejména v klíčových scénách, kdy se postavy musí vyrovnat se ztrátou a strachem, jako čtenář jsem byl přikován ke každé stránce a vysoké tempo s nečekanými akcemi mi nedovolovalo přestat čist.

Svět je to tajemný úžasný a hrozně opuštěny. Jde vidět, jak jsou na sobě postavy závisle, a proto jakákoliv ztráta je velmi bolestivá. Toto dílo má užasnou atmosféru a velmi chytlaví příběh, trochu mi to připomínalo film – Vodní svět, ne dějem ale prostředím.

Kresby jsou detailní a atmosférické, přičemž dokonale zachycují krásu moře a jeho temné stránky. Příšery jsou zobrazeny s takovým uměním, že jejich přítomnost v příběhu navozuje skutečný pocit hrůzy. Ilustrace v různých momentech jsou dechberoucí a dokážou přenést diváka přímo do víru dění. Scény, kde se sourozenci snaží bojovat s příšerami, jsou zobrazeny s takovou autenticitou, že jsem se cítil téměř jako účastník boje. Kresba je podobná manze, ale v barvě a modernějším hávu dodává komiksu na kvalitě.

Závěrem – Leviatan 1 není jen o boji a přežití, ale také o síle rodinných vazeb a lásky. Scény, kde se postavy navzájem podporují a projevují si lásku, kontrastují s drsnými boji a přinášejí příběhu na hloubce. Toto spojení emocí a akce činí z komiksu nezapomenutelný zážitek. Navíc dechberoucí kresba toto dílo ještě povznáší na vyšší úroveň. Návštěva Harpunářky Kany na konci prvního dílu slibuje další vzrušující dobrodružství, a já si milerád počkám na další díl.

Hodnocení 5⭐/5⭐

Recenzi pro Vás napsal a vytvořil:
Robin
MAJITEL WEBU / AUTOR WEBU

Rád se nechává unášet na vlnách fantazie, neustále má hlavu v oblacích a snaží se najít další planetu plnou vetřelců a Jaffů. Miluje volnost, kterou mu nabízí četba a pozorování filmů a seriálů s sci-fi a fantasy tématikou. Je vášnivý hráč her, nejraději má RPG jak stolní tak i počítačové. Dovahkiin a Geralt z Rivie jsou jako jeho bratři a všechnu tuto vášeň a lásku pro věc se snaží předávat dál.